Hoe CSS Grid onze denkwijze verandert m.b.t. het structuren van onze content
Met CSS grid hebben we minder
Writing modes en CSS lay-out
Dit artikel gaat niet over de praktische of creatieve toepassing van de eigenschap writing-mode. In plaats daarvan wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om deze eigenschap goed te begrijpen, ook al zal je hem bijna niet gebruiken. De ondersteuning van de verschillende writing modes is de sleutel tot de nieuwe manier van hoe de nieuwe lay-out methodes Flexbox en Grid ontwikkeld zijn. Op deze manier zul je beter begrijpen hoe deze lay-out technieken precies werken.
Dingen beter maken: het herdefiniëren van de technische mogelijkheden van CSS
De afgelopen jaren heeft de snelle browserimplementatie van nieuwe CSS ervoor gezorgd dat we dingen kunnen doen die we voorheen niet konden. Door deze nieuwe ontwikkelingen te begrijpen maken wij ons klaar voor de toekomst. Rachel heeft hierover een presentatie gegeven tijdens de Event Apart conferentie in Boston. Haar slides en Code Pen demo’s heeft ze online geplaatst.
Het forceren naar een nieuwe rij met flexbox
Tobias laat zien hoe je flex items kunt forceren naar een volgende rij of kolom. En dat dan wel zonder een vaste waarde toe te kennen aan een item. Dit doet hij door een ingeklapt element tussen de twee flex items toe te voegen.
CSS masonry met flexbox, :nth-child() en order
Met Masonry.js krijg je de beste patroon layouts. Door middel van JavaScript verandert de layout zodra het gebruikersscherm of interactie met de viewport wordt aangepast. Maar wat als om één of andere reden je JavaScript even niet meer werkt? Tobias demonstreert hoe je zo’n layout kunt ontwikkelen door gebruik te maken van Fĺexbox, de :nth-child selector en de order property.
Overgebleven grid items beheren met pseudo-selectors
Michelle legt uit hoe je met overgebleven grid items die geen volledige rij meer vullen kunt omgaan.
Zijn geneste grids te vergelijken met geneste tabellen?
Rachel legt uit dat het nesten van grids niet te vergelijken is met het nesten van tabellen.
The State of the Web – CSS standaardisatie
In deze aflevering van ‘The State of the Web’ bespreken Rick Viscomi en Jen Simmons (CSS Working Group, Mozilla) het proces van de CSS standaardisatie en de evolutie van hoe ontwikkelaars het web vormgeven.
Alles wat je weet over webdesign is net veranderd
We staan aan de vooravond van een geheel nieuw tijdperk in de digitale ontwerp wereld. We kunnen layouts nu rechtstreeks beschrijven in plaats van gebruik te maken van allerlei hacks. De voordelen zullen voor iedereen gelden. Van prototyping tot kunstige ontwerpen en responsive webdesign. In deze talk vertelt Jen met haar jarenlange ervaring wat er nu precies anders is. Ze legt uit hoe flexibel je kunt zijn en dat we de gedachte van pixelperfect nu voor altijd los kunnen laten.
Hoe uit te lijnen met CSS
Van text-align tot gevorderde uitlijning met CSS Grid en Flexbox. Deze tutorial laat zien welke uitlijningsmogelijkheden er allemaal zijn.