Dag 8: Grand Canyon

Rolf bij het Ohhh Ahhh point

Rolf bij het Ohhh Ahhh point

Na een week was het zover; onze eerste National Park. We hebben gelijk een Annual Pass gekocht waarmee we ook toegang hebben tot de andere National Parks.
Bij aankomst hebben we onze auto geparkeerd en zijn we met de pendelbus naar de South Kebaib Trail gegaan. Met deze trail zijn we een stukje de Grand Canyon ingelopen. Dit levert uiteraard spectaculaire beelden op. De roundtrip naar het eerste punt was 1,8 mile. Bij het Ohhh Ahhh point hebben we even uitgerust en de tijd genomen om het gebied tot ons te nemen. Uiteraard hier en daar ook een aantal kiekjes genomen. Daarna begonnen we aan de klim naar boven. Naar beneden ging soepel, omhoog iets lastiger. We hadden nog wel wat meer naar beneden gewild, maar aangezien we maar 1 dag hadden en we ook vanuit meer punten de Grand Canyon wilden bekijken, hadden we besloten om maar weer naar boven te gaan. Je kunt de Grand Canyon overigens niet in 1 dag helemaal naar beneden en dan weer omhoog belopen. Althans, het wordt afgeraden. De kans is namelijk groot dat je uitgeput raakt en daardoor in de problemen komt. Hier moet je minimaal 2 dagen met overnachting beneden voor uittrekken.

Een van de vele uitzichten op de Grand Canyon

Een van de vele uitzichten op de Grand Canyon

Eenmaal weer boven moesten we even wachten op de Orange route bus. Tijdens het wachten kom je toch wel tot de conclusie dat hier iets spectaculairs heeft afgespeeld.Dat er ongeveer 65 miljoen jaar geleden hier de aardkorst in dit oorspronkelijk vlakke gebied door een geweldige druk vanuit het binnenste der aarde omhoog is gedrukt. Door dit proces, dat zich afspeelde over een periode van eeuwen, veranderen het gehele landschap en de rivieren gingen anders en sneller stromen. Vooral de rivier, die nu de Colorado River heet. Die begon een eigen weg te banen en de kloof die daardoor ontstond is de Grand Canyon. Deze strekt zich uit van Lee’s Ferry in het noorden tot Lake Mead in het zuidoosten.

De Colorado rivier in de canyon

De Colorado rivier in de canyon

De kracht van deze rivier is onvoorstelbaar groot. De wanden van de kloof werden en worden nog steeds uitgeschuurd met als gevolg een enorme erosie. Dit proces wordt versneld door de grote temperatuurverschillen. Het door deze erosie losgekomen slijpsel en het afbrokkelende gesteente worden door de rivier meegevoerd. Door sneeuw, regen en erosie zijn zijkloven ontstaan; ook dat zijn processen die nog steeds voortduren. Op vele plaatsen is duidelijk te zien, uit welke lagen en steensoorten de aarde bestaat.
De kloof is gemiddeld 16 kilometer breed en het is 1.600 meter van de South Rim (zuidkant) naar beneden, waar de rivier stroomt.
Grand Canyon Village ligt 2150 meter boven zeeniveau en de North Rim (noordkant) is 400 meter hoger. In de diepte glinstert de Coloradorivier en is 30 meter diep en 90 meter breed. De rivier is bijna 2.400 km lang en stroomt van de Rocky Mountains naar de Golf van Mexico; een afstand van Amersterdam naar Madrid. De stroomsnelheid is doorgaans enorm. Een baantje trekken is dus niet verstandig om te doen.

De zonsondergang bij Yavapi Point

De zonsondergang bij Yavapi Point

Na de lunch zijn we naar de Red route shuttle bus gegaan. Deze bus rijdt langs de meest westelijke uitzicht punten. Wij besloten om niet alles met de bus te doen maar tussen een aantal uitzichtpunten te lopen. Het leverde vaak weer spectaculaire beelden op. Bij een aantal punten zagen we ook voor het eerst de Colorado rivier door de Canyon stromen.
Als laatste zijn we nog naar de zonsondergang bij Yavapi Point geweest. Hier zakte de zon achter de North Rim. Helaas leverde het niet de verwachte rode gloed op. Daarna was het tijd het park te verlaten en zijn we nog even het stadje Williams ingegaan om voor ons zelf 2 Route 66 sweaters te kopen.
Vandaag gaan we naar Page waar we weer veel dingen zullen zien. Maar dat lees je in ons volgende verslag.

1 Response

  1. viola de kroon schreef:

    Dag mensen,
    het ziet er allemaal goed uit hoor, veel natuur enzo.
    Vergeet niet goed te smeren hoor.
    Groetjes uit het zonnige Hollanda!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.