Dag 18: San Francisco

Vandaag zijn we op tijd opgestaan omdat we om 10.30 de boot naar Alcatraz hadden. Toen we bij de boot waren bleek dat Fleur haar camera was vergeten in het hotel. Gelukkig hadden we genoeg tijd om deze nog even op te halen. Het was maar goed dat we van tevoren kaartjes hadden gekocht. De eerst volgende mogelijkheid om kaartjes te kopen was 2 dagen later. Het schijnt nogal toeristisch te zijn ;).

Fleur in een Alcatraz cel

Fleur in een Alcatraz cel

Nadat de boot was aangemeerd zijn we Alcatraz gaan verkennen. Bij de prijs zat een audio tour inbegrepen wat wel zo makkelijk was.
Alcatraz is een eiland in de Baai van San Francisco. Van 1934 tot 1963 was het in gebruik als zwaar beveiligde gevangenis. 1545 gevangenen hebben het eiland als standplaats gehad. De beslissing om van Alcatraz een gevangenis te maken kwam vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai, die het zo goed als onmogelijk zouden maken om te ontsnappen.

Er zijn verschillende ontsnappingspogingen gedaan, maar officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen. In totaal waren er 36 gevangenen betrokken bij 14 ontsnappingspogingen. Daarvan werden er 23 weer gearresteerd, zes doodgeschoten en twee zijn vermoedelijk verdronken.

Twee van de drie cellen van Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin na de ontsnapping.

Twee van de drie cellen van Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin na de ontsnapping.

De gewelddadigste uitbraakpoging vond plaats op 2 mei 1946 en leidde tot de Slag om Alcatraz. Op 11 juni 1962 zou er echter  toch een succesvolle ontsnapping plaats hebben gevonden. Frank Morris en de broers John en Clarence Anglin ontsnapten volgens de verhalen in een opblaasbaar vlot gemaakt van aan elkaar gelijmde regenjassen. Frank Morris, de leider van de groep, had een bijzonder hoog IQ, en wellicht hebben ze het getij van de San Francisco Bay gebruikt om te ontsnappen. Enkele van hun spullen zijn teruggevonden op Angel Island, maar sommigen gaan er van uit dat ze bij de Golden Gate Bridge aan land zijn gegaan en hun spullen via het getij naar Angel Island hebben laten drijven om de politie op een dwaalspoor te zetten. Van de mannen heeft niemand meer iets vernomen. Men is ervan uitgegaan dat ze verdronken waren, maar dat is niet helemaal zeker. Van deze ontsnappingspoging is een film gemaakt; Escape from Alcatraz genaamd.

Boven het welkoms bord van Alcatraz zie je een tekst die de indianen hebben geschreven. Tijdens de bezetting van Alcatraz

Boven het welkoms bord van Alcatraz zie je een tekst wat de indianen hebben geschreven tijdens de bezetting van Alcatraz.

In 1969 bezette een groep van indianen de rots in de baai. Ze verbleven 2 jaar lang op het eiland, en trachtten op deze wijze hun eis voor een Indiaans Cultureel Centrum kracht bij te zetten. Gelukkig mochten wij wel het eiland gewoon af en zijn we met de boot weer terug gegaan naar San Francisco.

 

 

 

De zeeleeuwen op pier 39

De zeeleeuwen op pier 39

In San Francisco hebben we vervolgens Pier 39 bezocht. Dit is een pier waarop allerlei winkels en eetgelegenheden op zijn gevestigd. Maar de grootste atractie van de pier zijn een kolonie Californische zeeleeuwen. Sinds september 1989 bevinden zij zich op Pier 39. Het aantal zeeleeuwen op de pier kan sterk fluctueren. In november 2009 waren er meer dan 1500 dieren, maar vanaf dat moment begonnen de zeeleeuwen te verdwijnen. In december 2009 waren ze bijna allemaal weg. Hoeveel het er nu waren? Dat was lastig in te schatten. Ze lagen boven, onder en door elkaar.

Na de pier zijn we nog even door San Francisco gereden op zoek naar een aantal bekende huizen. Het eerste huis waar we zijn heengereden was het huis waar de film Mrs.
Doubtfire is opgenomen, op de hoek van de straat Steiner.

De huizen uit de intro van Full House

De huizen uit de intro van Full House

Na dit ‘filmhuis’ zijn we doorgereden naar de huizen die voorkomen in de serie Fullhouse. Het gaat dan om de kleurrijke huizen die vanaf seizoen 4 in de intro te zien zijn. Voor diegene die de serie niet meer kennen, hier een linkje.

 

 

 

De toegangspoort naar China Town

De toegangspoort naar Chinatown

Hierna was het tijd om boodschappen te doen en terug te gaan naar het hotel. Voor het avondeten zijn we naar Chinatown gereden. Buiten Azie vind je hier de grootste groep chinezen bij elkaar. Chin town ontstond in het midden van de 19e eeuw toen het immigranten aantrok die vooral uit de Chinese Guangdong provincie kwamen. De meesten onder hen werden te werk gesteld bij de plaatselijke spoorwegmaatschappij, de Central Pacific Railroad. Ze bouwden al snel binnen de stadsgrenzen een eigen gemeenschap op.  Uiteraard hebben we hier bij de chinees gegeten (is wat anders dan alle hamburgers).

Een kabeltram in San Francisco

Een kabeltram in San Francisco

Na het eten hebben we nog even een kort ritje gemaakt met een van de beroemde kabeltrams. In San Francisco rijden ze met kabeltrams, omdat door de steile heuvels er geen gebruik kan worden gemaakt van een gewone tram. San Francisco is overigens de enige stad ter wereld waar deze trams nog rijden.

1 Response

  1. Anja schreef:

    Nou.dit was een zeer gevarieerde dag voor jullie!soms verbaas ik me hoeveel dingen jullie in 1 dag kunnen zien en doen.met deze weersomstandigheden lijkt het me geen straf allemaal.lijkt me speciaal om al die boegbeelden die je ziet op tv nu in het echt van dichtbij te zien.zijn jullie ook ín de tram geweest?nou tot morgen maar weer!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.