Dag 14: Van Las Vegas naar Death Valley

We zijn vroeg opgestaan om na ons ontbijt direct door te rijden naar Death Valley, oftewel; de Dodenvallei. Bekent om zijn droogte en warmte. Het warmterecord staat op 134 Fahrenheit (57 graden Celcius). Alleen de Sahara is ooit 2 graden hoger geweest. Het woestijngebied inclusief Death Valley is groter dan Nederland. Dit geeft aan hoe groot het maanlandschapgebied van de woestijn eigenlijk is. Daarom dat we geregeld borden tegenkwamen waarop stond vermeld dat je op de wegen moet blijven rijden en niet offroad moet gaan. De kans is namelijk aanwezig dat je verdwaalt, met in het ergste geval de dood tot gevolg. Ook wordt benadrukt dat je voldoende water bij je moet hebben en je tank goed in de gaten moet houden. De tankgelegenheden zijn namelijk gaars en uiteraard wordt dat uitgebuit. De benzine is 2 dollar per gallon duurder.

Het Badwater vanuit Dante's view

Het Badwater vanuit Dante's view

Als eerste zijn we naar Dante’s view. We gingen er vanuit dat het warm zou zijn. Maar toen we uitstapten werden we onderhand uit onze kleren geblazen! Er hing een gigantische wind. Iets wat zelden voorkomt in Death Valley, wat we later begrepen van iemand van het hotel. We hebben dus snel onze vesten uit de auto gevist. Het uitzicht is groots. Aan de noordzijde zie je de Furnace Creek-oase, terwijl je aan de oostkant een uitzicht hebt op het Badwater, dat 85 meter onder zeespiegel ligt. Dit is overigens ook het laagste punt van de VS.

Even tussendoor; ik ben dit bericht in de auto aan het typen, richting Yosemite. En we zitten nu midden in de sneeuw. Leuk contrast met Death Valley 🙂

Rolf bij Zabriskie Point

Rolf bij Zabriskie Point

We vervolgden onze weg naar Zabriskie Point. Hier konden we onze vesten in de auto laten. De wind was zeker nog wel aanwezig, maar voelde al een stuk minder koud aan. Dit punt moet vooral schitterend zijn tijdens zonsondergang. Helaas waren wij er ’s middags. En aangezien je niet even zegt van; we gaan nog even terug, moesten we het hiermee doen. Desalniettemin was het ook zo mooi. Je hebt een mooi panorama overzicht over de vallei met zijn goudkleurige pieken en kammen die worden veroorzaakt door de gloeiende zon.

Fleur wordt weggewaaid bij Badwater

Fleur wordt weggewaaid bij Badwater

Daarna zijn we naar beneden gereden om het Badwater van dichtbij te bewonderen. Miljoenen jaren geleden was dit gebied 1 grote zee. Enkele miljoenen jaren geleden is er onder water een vulkaanuitbarsting geweest waardoor er bergketens zijn ontstaan. De verschuivingen in de aarde hebben ervoor gezorgd dat deze weer wat gezakt zijn. In het dal lagen lange periode zoutmeren die in de loop van de tijd verdampten. Wat er achterbleef was een woestijn met grote zoutoppervlaktes, zoals het Badwater. De bergen zorgen er overigens ook voor dat het zo warm en droog in Death Valley blijft. De wolken blijven steken op de bergen en komen er dus niet overheen. Ook kan de warmte die door de zon wordt veroorzaakt geen kant op tussen de bergen. Deze blijft dus circuleren tussen de bergen. Op zich ook niet gek. Het merendeel van Death Valley ligt onder de zeespiegel. Dit zorgt ervoor dat Death Valley warm en droog blijft.

De kleurige rotsen bij Artists Drive

De kleurige rotsen bij Artists Drive

Na het Badwater zijn we terugreden en hebben we de afslag naar de Artists Drive genomen. Een korte, bochtige route door de bergen heen. Hier zie je rotsen in alle kleuren van de regenboog. Daarna wilden we nog een wandeling maken bij de Golden Canyon Trail, maar besloten om toch maar terug te gaan. Te moe om nog die wandeling te maken.
We zijn dus verder gaan rijden richting het hotel. Onderweg zijn we nog gestopt bij de Sand Dunes. Je hebt hier een verzameling zandbergen op de woestijnbodem liggen die constant veranderen van vorm onder invloed van de wind. Omdat er vandaag viel wind stond, waaide het zand alle kanten op. Geen goede plek dus voor Fleurtje met d’r lenzen… Ook tijdens het rijden hadden we soms slecht zicht door het zand.

De Film poster van Star Wars deel 6 Revenge of the Jedi. Later werd deze titel veranderd in Return of the Jedi

De Film poster van Star Wars deel 6 Revenge of the Jedi. Later werd deze titel veranderd in Return of the Jedi

Nog een leuk weetje voor Rene; bij deze Sand Dunes zijn een aantal shots genomen voor Star Wars films. Tunesie staat vooral bekend als filmlocatie. Maar de scenes op woestijnplaneet Tatooine, de woonplaats van Luke, zijn hier opgenomen.

Eenmaal aangekomen bij het hotel hebben we nog even een uurtje gezwommen en in de zon gelegen. Lang zaten we er niet, anders kon je ons opgraven uit het zand 😉 Daarna lekker gegeten in het hotel. We waren even bang dat de prijzen gigantisch zouden zijn omdat het het enige restaurant in de buurt was. Maar dat viel gelukkig mee. Daarna zijn we lekker vroeg gaan slapen. We hebben namelijk morgen een lange rit naar Yosemite.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.